latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:40 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

"Ne vjerovati Prištini, SAD da urazumi Kurtija"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji ne treba da vjeruju Prištini, nego samo svojoj državi Srbiji, te istakao da očekuje da Amerika urazumi premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Vulin je istakao da, nakon sinoćnjih tenzija na Kosovu i Metohiji, pokušaja, pa odgađanja za mjesec dana Prištine da sprovede mjere o automobilskim registracijama i ličnim kartama, očekuje da EU koja je potpisala Briselski sporazum već jednom formira zajednicu srpskih opština.

- Izborili smo se za vrijeme u kome moramo pokušati da nađemo rješenje koje neće izvesti Srbe na ulice. U narednih mejsec dana od Šiptara ne očekujem ništa, da su se oni nešto pitali oni bi već to pokušali da završe, ali ne bi uspjeli zbog odlučnosti Srba - rekao je Vulin za TV Prva.

Navodeći da sada diplomatija treba da radi, Vulin je rekao da očekuje od SAD, koje su pokazale da imaju ogroman uticaj na Kosovu i Metohiji, da nastave da ga koriste za dobro i da urazume Kurtija da se dođe do rješenja.

- Suštinski, nije ovo pitanje Prištine i Beograda, ovo je pitanje Beograda i EU i zemalja koje imaju uticaj na Kosovu i Metohiji. Nadam se da ćemo ovih mjesec dana provesti u razgovorima koji će dovesti do mira na prostoru Kosova i Metohije - istakao je Vulin.

On je napomenuo da se ranije potpisani sporazum o ličnim dokumentima ne odnosi na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, dok za automobilske tablice još nije ni potpisan sporazum i mora da se pregovara.

- Treba da vodite računa o onome što je suština briselskog dijaloga - statusna neutralnost, znači ne može RKS - to znači republika Kosovo, to znači država a oni nisu država, oni su teritorija pod privremenom upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244 - izjavio je Vulin.

Vulin je za Kurtija rekao da je političar vrlo malih dometa, vječito uplašen i misli da je mržnja prema Srbima nešto što će ga sačuvati na vlasti i zato je svaki njegov potez nepredvidiv, ali da Srbija insistira na miru.

On je ocijenio da je svijet, iz odlučnog nastupa srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, shvatio da se Srbija ne povlači, da će učiniti skoro sve za mir, ali i baš sve za slobodu i bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li je Kurti prilikom posjete SAD dobio zeleno svjetlo za svoje postupke, Vulin je rekao da je očigledno da je prvo dobio zeleno svjetlo, a onda i crveno svjetlo, ali da ne treba pomisliti da je sam nešto uradio.

- Kroz istoriju Šiptari su uvijek bili pomoćne trupe, nikada nisu vodili bitke, oni ni jedno selo u svojoj istoriji nisu zauzeli, oni su pomagali ili Otomanskom carstvu, ili Austrougarskom carstvu, pa Trećem rajhu pa NATO paktu, ali nikada samostalno nisu ništa radili - rekao je Vulin.

Vulin je rekao da će oni koji su stvorili ono "što Šiptari zovu državom", uvijek stati na stranu Prištine, ali postoje situacija, koja može da eskalira, pa onda svom štićeniku, u ovom slučaju Kurtiju, moraju da kažu da stane i da pokuša da se dogovori.