latinica  ћирилица
01/08/2022 |  12:26 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Bijeljina: Požar ugašen, nema povrijeđenih ni opasnosti

Iz kompanije Hemos impregnacija danas je saopšteno da je požar u fabrici u Bijeljini ugašen i da nema povrijeđenih ni opasnosti po građane.
Veliki požar u Bijeljini pod kontrolom - Foto: RTRS
Veliki požar u Bijeljini pod kontrolomFoto: RTRS

U pogonu fabrike došlo je do zapaljenja drvene građe, a iz kompanije ističu da nastala isparenja nisu opasna po okolinu i stanovništvo.

- Metode i postupci koje preduzeće Hemos impregnacija koristi u zaštiti drveta u skladu su sa svim evropskim i svjetskim standardima, a u samom pogonu su sprovedene sve mjere za vanredne situacije - navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije ocijenjeno je da je brzom akcijom nadležnih službi i zaposlenih spriječena veća materijalna šteta po okolinu i samo postrojenje, te da od nadležnih očekuju da utvrde uzroke požara.

U saopštenju se navodi da je požar koji je juče izbio u postrojenju fabrike Hemos impregnacija koja se bavi zaštitom drveta u mjestu Gornji Brodac kod Bijeljine noćas ugašen, a u njegovom gašenju učestvovao je veliki broj vatroglasnih ekipa.

- Postrojenje u Gornjem Brocu opremljeno je za impregnaciju za godišnjim kapacitetom od 15.000 metara kubnih impregniranih željezničkih pragova i stubova. Autoklav je projektovan i napravljen da zadovolji direktivu EU 2001/90/EC što čini ovo postrojenje prvim i jedinim postrojenjem na prostorima bivše SFRЈ sposobnim za takav način tretiranja drveta - ističu iz kompanije.

Podsjećamo, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini naložio je uviđaj na mjestu požara kada se za to steknu uslovi.