latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:58 ⇒ 14:28 | Autor: TANЈUG

EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu; Očekuje se otvaranje Јarinja

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na sjeveru KiM.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umiješane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbjednost na terenu i ometa sloboda kretanja.

- Nakon što je Kosovo prihvatilo zahtjeve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mjere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obje strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku - rekao je Stano.

Rekao je da su dijalog i pregovori jedini način za rješavanje sporova.

- EU je bila i ostaje u bliskom kontaktu i sa Kosovom i sa Srbijom u cilju smirivanja tenzija, u bliskoj saradnji sa EULEKS-om, KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD - poručio je Stano.

Istakao je da se sva otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, kojim posreduje EU.

Stano je rekao da se treba ponovo usredsrediti na "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije" koja je, kako je naglasio, od suštinskog značaja za evropske integracije dvije strane.

- Borelov predlog je bio da se odlože mjere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku - rekao je Stano.

Na sjeveru Kosova i Metohije u toku je uklanjanje barikada koje su Srbi postavili sinoć u znak protesta zbog odluke Prištine.

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primjenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umjesto srpskih ličnih karata. Počelo je uklanjanje barikada koje su Srbi postavili u znak protesta. Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, ali se svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri.
 
U Gornjem Јarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu. Očekuje se da se put u potpunosti odblokira, kako i da administrativni prelaz Јarinje ponovo profunkcioniše.