latinica  ћирилица
01/08/2022 |  15:44 ⇒ 17:00 | Autor: TANЈUG

Selaković: Neprihvatljive jednostrane akcije, Srbija će pobijediti

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da su, ako postoje pregovori kao diplomatski način za rješavanje pitanja između Beograda i Prištine, neprihvatljive jednostrane akcije koje nailaze na skromne reakcije, a ne i na čvrste osude, i poručio da vjeruje da će razum, odnosno Srbija pobijediti.
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić) -
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić)

Selaković je u Nikoziji, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Јanisom Kasulidisom, rekao da situacija na KiM danas djeluje malo mirnije, ali da je i dalje krhka, a kao poseban razlog za to naveo to što je "neko uspostavio jednostranost kao ključni princip za rješavanje problema".

- Ako imamo pregovore, kao diplomatski način da riješimo sva pitanja koja postoje između Beograda i Prištine ili da normalizujemo komunikaciju i normalizujemo situaciju, onda nije ni normalno ni prikladno ni prihvatljivo imati jednostrane akcije koje će naići samo na neke skromne reakcije nekih država, bez ikakve suštinske i čvrste osude - rekao je Selaković.

On je podsjetio da Srbi na KiM nisu mogli da učestvuju na referendumu o ustavnim promjenama 16. januara ove godine, kao ni na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine.

- Sve su to bile jednostrane odluke - naglasio je Selaković.

Selaković je ukazao da nije riječ samo o ličnim kartama i registarskim oznakama, "već o načinu ponašanja".

- Ako je neko zaista usmjeren ka tome da traži mirno rješenje za sva postojeća pitanja onda taj ne bi trebalo da se ponaša na način na koji se ponašao sinoć i čvrsto vjerujem da će razum pobijediti, što znači da će Srbija pobijediti - zaključio je Selaković.