latinica  ћирилица
01/08/2022 |  15:52 ⇒ 20:09 | Autor: TANЈUG

Uklonjene barikade kod Јarinja; Iz Beograda poruka: Bili smo na korak do sukoba (VIDEO)

Ni više od dva i po sata, i pored toga što su uklonjene barikade sa magistralnog puta kod mjesta Gornje Јarinje, administrativni prelaz Јarinje još nije profunkcionisao.
Јarinje - Foto: TANЈUG
ЈarinjeFoto: TANЈUG

Čeka se odluka takozvane prištinske vlade, da bi se prelaz otvorio - rekao je neimenovani izvor.

Administrativni prelaz Јarinje od juče poslije podne bio je zatvoren za saobraćaj, zbog blokada puteva prema tom prelazu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

- Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmjere militantnosti tog čovjeka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da prijetnja Srbima na sjeveru KiM ne prestaje - rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na sjeveru KiM.

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umiješane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbjednost na terenu i ometa sloboda kretanja.