latinica  ћирилица
01/08/2022 |  22:43 | Autor: SRNA

Јovanović: Dešavanja na sjeveru Kosmeta opipavanje pulsa Beograda

Dešavanja na sjeveru Kosova i Metohija su opipavanje pulsa Beograda da bi Amerika vidjela dokle je spreman da ide u odbrani Srba, ocijenio je bivši diplomata Vladislav Јovanović.
Vladislav Јovanović - Foto: RTRS
Vladislav ЈovanovićFoto: RTRS

Јovanović smatra da je namjera SAD da serijom prijetnji i pritisaka polako izlomi Srbiju i natjera da prihvati američke ciljeve na Balkanu.

- Ako se to ne može postići tako lako kako su oni zamislili onda se Amerikanci nalaze u problemu i moraće da razmisle o eventualnoj promjeni taktike i pristupa svoje politike prema nama da bi nas što prije ugrabili - rekao je Јovanović za "Sputnjik".

Јovanović smatra da Amerika nema baš puno vremena na raspolaganju, s obzirom na zaoštrene odnose i sa Kinom, pored Rusije.

Јovanović je ocijenio da je Srbija trenutno u zaklonu zbog njene međunarodne pozicije i naveo da "džep" na Balkanu, sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom, Amerikanci neće moći da zatvore bez saradnje sa Srbijom.

- Kada to shvate vjerovatno će doći i do promjene njihove politike prema nama. Americi ne bi bilo prvi put da otpriznaju neku državu - to su uradili, odnosno odustali su od priznanja Tajvana, napustili Јužni Vijetnam čiju su nezavisnost bili priznali, pa zašto onda ne pomisliti da, ako im to bude u interesu, mogu da urade i sa Kosovom - podsjetio je Јovanović.

Јovanović je zaključio da je suština svega da Srbija ne nasjedne na provokacije koje tek slijede od Prištine u režiji Amerike koja je riješena da balkansko pitanje zauvijek zatvori na ovaj ili onaj način.