latinica  ћирилица
02/08/2022 |  07:02 ⇒ 17:01 | Autor: TANЈUG

Pelosi u Maleziji, Tajvan pojačao nivo borbene gotovosti

Ministarstvo odbrane Tajvana pojačalo je nivo borbene gotovosti do četvrtka popodne, uoči moguće posjete tom ostrvu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja zvanična novinska agencija Tajvana, pozivajući se na neimenovane izvora.
Pelosi u Maleziji (Foto: EPA-EFE/Nazri Rapaai/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY) -
Pelosi u Maleziji (Foto: EPA-EFE/Nazri Rapaai/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY)

Pelosi je stigla u Maleziju, u okviru azijske turneje, a kako prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, danas bi trebalo da doputuje na Tajvan.

Prema navodima jednog od izvora britanske agencije, kineski borbeni avioni letjeli su jutros u blizini središnje linije, koja dijeli Tajvanski moreuz, što je neuobičajan potez koji je izvor opisao kao "veoma provokativan".

Uz to, kineski ratni brodovi od ponedjeljka se nalaze u blizini nezvanične linije podjele, naveo je izvor britanske agencije.

Kako je dodao, kineski avioni su u više navrata na kratko izvodili taktičke poteze dodirujući središnju liniju i kruživši do druge strane moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.

Nije uobičajeno da avioni Tajvana ili Kine prelaze središnju liniju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je potopuno svjesno vojnih aktivnosti u blizini ostrva i poručilo da će rasporediti na odgovarajući način snage kao reakciju na "neprijateljske prijetnje".

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđan ranije je upozorio da kineska vojska "neće sjediti skrštenih ruku", ukoliko Pelosi posjeti Tajvan, a SAD su poručile da ih neće zastrašiti "kineske prijetnje".

Pelosi je azijsku turneju počela posjetom Singapuru u ponedjeljak. Iz njenog kabineta najavljeno je da će ona obići i Јužnu Koreju i Јapan, ali Tajvan nije pominjan.