latinica  ћирилица
02/08/2022 |  09:01 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Iz Srpske i Srbije brojne osude još jedne u nizu Izetbegovićeve ratnohuškačke izjave (VIDEO)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović optužio je Srbiju da "razara na Balkanu i da nema gdje nije pravila problem u posljednjih 30 godina", a Rusiju da "razara Ukrajinu". Iz Republike Srpske i Srbije osudili su ovu izjavu, poručivši da su sačuvali mir ne zahvaljujući Izetbegoviću, već uprkos njemu.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je /nekadašnji lider Bošnjaka/ Alija Izetbegović žrtvovao mir za muslimansku državu koju nije dobio, jer su Srbi, kao autohton narod na ovim prostorima, uspjeli da odbrane svoje kuće i imanja, a da predsjednik SDA Bakir Izetbegović podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH, čime želi da poruči da je BiH muslimanska i svi koji nisu muslimani su odnekud došli.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić osudio je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojoj optužuje Srbiju za izazivanje nemira u regionu, naglasivši da upravo bošnjački politički faktor za cilj ima opstrukcije i izazivanje nemira.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da ako neko na Balkanu razara, i to najviše svoj narod, to je porodica Izetbegović.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković rekao je da se ispostavlja da je Izetbegović politički kancer Balkana, a njegova fundamentalistička ideologija zlo koje se sije u narod više od 30 godina.

Šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da lider SDA nastavlja sa huškačkim izjavama i podiže tenzije i u ovom slučaju, okrivljujući Srbiju, pa i Rusiju za sva nepovoljna dešavanja i nemire u Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija sačuvala mir u BiH, ali ne zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću, već uprkos njemu.

- Mir u BiH nije odluka Izetbegovića, ali jeste Srbije i Republike Srpske. Da se Izetbegović pita, BiH bi nestala u krvoproliću, zato i prebrojava Srbe i Bošnjake i zato poziva na ukidanje Republike Srpske. Zato i poslije sedam godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici još uvijek nemamo imena ni izvršilaca ni nalogodavaca - rekao je Vulin.

Reaguju i iz ambasade Ruske Federacije. Rusija donosi mir i to bi trebalo da shvate i oni kratkovidi političari, koji čak i u žaru predizborne rasprave dozvoljavaju sebi antiruske izjave – poručuju. Uz zahvalnost onim političarima i građanima, kojih je kažu sve više, koji shvataju kako Rusija stvara uslove jednake i nedjeljive bezbjednosti za sve.

Povezane vijesti:

Izetbegović optužio Srbiju i Rusiju za razaranja