latinica  ћирилица
02/08/2022 |  10:10 ⇒ 10:13 | Autor: Agencije

Šolc: Kijevu šaljemo oružje koje nemaju ni njemačke snage

Njemačka nastavlja da snabdijeva Ukrajinu oružjem, dajući Kijevu, između ostalog, novu opremu koju još nemaju ni Oružane snage Njemačke, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.
Olaf Šolc (foto: EPA-EFE / FILIP SINGER) -
Olaf Šolc (foto: EPA-EFE / FILIP SINGER)

On je za kanadski list Gloub end mejl rekao da je Njemačka isporučila Kijevu šta god je imala - protivtenkovske i protivavionske sisteme, mine, puške, tone municije i nesmrtonosne pomoći, te da je od tada prešla na kompleksnije i skuplje sisteme, kao što su samohodne haubice, višecijevni bacači raketa, protivavionski sistemi i radari za praćenje oružja.

- Neki od ovih sistema su toliko novi da ih je proizvedeno samo nekoliko, a pojedini još nisu uvedeni u upotrebu u Bundesveru. Za sve te sisteme potrebna je obuka za ukrajinske jedinice, koju takođe pružamo - istakao je Šolc.

Prema njegovim riječima, Ukrajinci se već obučavaju za korišćenje nove i sofisticiranije opreme na nekoliko lokacija u Njemačkoj.

Šolc je dodao da će Njemačka nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Rusija je ranije poslala obavještenja svim zemljama, uključujući SAD, zbog snabdijevanja Ukrajine oružjem. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da će bilo kakav tovar u kojem se nalazi oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.