latinica  ћирилица
02/08/2022 |  10:47 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Sa posebnom radošću u posjeti Smiljanu; Osveštao hram Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da je sa posebnom radošću posjetio danas, na praznik Svetog proroka Ilije, Eparhiju gornjokarlovačku kako bi u ličkom mjestu Smiljan osveštao obnovljeni drevni Hram Svetih apostola Patra i Pavla, koji je u vrijeme posljednjeg rata /u Hrvatskoj/ djelimično oštećen i opljačkan.
Patrijarh Porfirije u ličkom selu Smiljanu - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u ličkom selu SmiljanuFoto: RTRS

U ovom hramu službovao je paroh Milutin Tesla, otac našeg znamenitog naučnika Nikole Tesle, koji se rodio 10. jula 1856. godine, u parohijskom domu pored crkve, da bi već sljedećeg dana veliki srpski naučnik bio kršten u njemu,  objavljeno je na Instragram profilu patrijarha Porfirija.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

Patrijarh je napomenuo da se na ovaj dan molitveno obilježava sjećanje na mučeničko stradanje pravoslavnih Srba koje se dogodilo prije 81 godinu u Smiljanu na Ilindan 1941, a koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece do staraca.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, Smiljane (Foto: RTRS)

Patrijarh je nakon osveštanja služio Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu.

Mjesto Smiljan je širom svijeta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu, odmah pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten već dan po rođenju.

Smiljane (Foto: RTRS)

Istorijska posjeta patrijarha Porfirija podudara sa obilježavanjem 81 godine od mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine.

U masovnoj grobnici pored Crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je iznjedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova Crkve u Smiljanu počela je 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom posljednjeg rata od 1991. do 1995. obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.