latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:07 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Praćenje primjene istrumenata za procjenu ranog razvoja djece

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je za potrebe predškolskih ustanova u Srpskoj nabavilo instrumente za procjenu razvoja djeteta i uputstvo za njihovu primjenu, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.
Nataša Cvijanović - sastanak - Foto: RTRS
Nataša Cvijanović - sastanakFoto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da je cilj procjena ranog rasta i razvoja posredstvom standardizovanog instrumenta, sa posebnim naglaskom na usluge rane detekcije djece sa kašnjenjima u rastu i razvoju, kao i intervencije.

Ona je naglasila da su praćenje i procjena razvoja djece jedini način za rano prepoznavanje odstupanja na tom planu, što otvara mogućnost za blagovremeno reagovanje i uključivanje u sistem rane stimulacije i intervencije.

Primjenom predmetnih skala moguće je utvrditi da li dijete prati razvojne korake koji su karakteristični za njegov uzrast, u različitim razvojnim aspektima.

- Procjenom se osigurava osnova za pripremu detaljne evaluacije razvoja djeteta i izrade individualizovanog vaspitno-obrazovnog programa - naglasila je Cvijanovićeva, koja je sa načelnikom Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Snježanom Stojičić danas u Banjaluci razgovarala sa predstavnicima Društva psihologa Srpske Slavicom Tutnjević i Sanjom Radetić Lovrić.

Na sastanku je bilo riječi o daljim aktivnostima podrške vaspitno-obrazovnim radnicima u predškolskim ustanovama prilikom primjene instrumenta za procjenu razvoja djeteta "EDUS Razvojne bihevioralne skale dva za skrining i praćenje razvoja djece od prvog mjeseca života do navršenih šest godina".

U junu je izvršeno osposobljavanje oko 200 vaspitno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova za primjenu ovog instrumenta.