latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:37 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Prištinski režim, kao i kijevski, oružje u rukama SAD i EU

Iza konflikta Prištine i Beograda stoje EU i SAD kojim odgovara napetost na Balkanu, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i istakao da je prištinski režim, kao i kijevski, samo oružje u rukama Zapada.
Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Harčenko je za TV Salavjov lajv rekao da iza provokacija na Kosovu stoji Priština, a iza nje, naravno SAD, kao i EU koja, uprkos svojim interesima, ispunjava direktive Vašingtona.

- A Vašingtonu odgovara tinjajući konflikt, njima odgovara održanje situacije na granici propasti - dodao je on.

Prema njegovim riječima, u datom slučaju EU, kao i u onom u vezi sa Ukrajinom, antiruskim sankcijama, uprkos svojim interesima, ispunjava direktivu Vašingtona.

On je rekao da je laž kada SAD i EU kažu da ništa ne mogu da urade sa Prištinom, da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti van kontrole.

Bocan-Harčenko ističe da je prištinski režim, kao i kijevski, oružje u rukama Vašingtona i EU, koji sprovodi američku liniju na Balkanu.

- Glavni cilj tog tinjajućeg konflikta je Srbiju, koju je /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić podigao sa koljena, staviti ponovo na koljena, da se iskoristi Kosovo, pitanje BiH, Republike Srpske za pritisak na Vučića i Beograd da se privole antiruskim sankcijama - rekao je Bocan-Harčenko.

Vlasti samoproglašenog Kosova saopštile su u petak, 29. jula, da od 1. avgusta neće priznavati dokumente izdate u Srbiji, te da će oni koji ih posjeduju dobiti privremene dozvole prilikom dolaska na Kosovo i Metohiju.

U isto vrijeme, vlasti u Prištini planirale su da započnu obaveznu ponovnu registraciju vozila sa registarskim tablicama Srbije, što bi uticalo na Srbe na sjeveru Kosmeta i iz još nekoliko gradova.

Saopštenje je dovelo do tenzija na graničnom prelazu. Srbi su blokirali puteve na sjeveru Kosmeta, što je navelo Prištinu da odgodi uvođenje ograničenja ulaska do 1. septembra.