latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:49 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Petković: Ništa još nije gotovo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da još ništa nije riješeno time što je Priština na 30 dana odgodila primjenu odluke o srpskim automobilskim tablicama i ličnim kartama, jer premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti neće da se smiri i razgovara.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

- Uspjeli smo da dobijemo dodatnih 30 dana, ali još ništa nije riješeno. Kurti neće da se smiri i neće da razgovara, prema tome, ništa još nije gotovo - naveo je Petković, te podsjetio da Kurti govori da je samo pominjanje zajednice srpskih opština poziv na rat.

Petković je rekao za TV Pink da je sloboda kretanja skroz uspostavljena, a prelazi Јarinje i Brnjak vraćeni u funkciju.

- Nema izdavanja dokumenta koji su htjeli da nametnu građanima Srbije koji ulaze na Kosovo i Metohiju. Koliko god da bude teško bićemo uz svoj narod, i na kraju Srbija će pobijediti - istakao je Petković i dodao da lične karte i registarske tablice izdaje Srbija, jer je to njena zemlja.

On je rekao da su srpsko rukovodstvo i narod pokazali da sve može da se riješi razgovorom, a ne nepromišljenim potezima, s obzirom na to da je namjera bila da Beograd bude okrivljen za ono što se dešava na terenu.

Petković je naveo da su Albanci bili spremni da sa dugim cijevima, vodenim topovima, upadnu na sjever i da se obračunaju sa srpskim narodom koji je bio na barikadama.

- Kurti sve vrijeme govori kako Beograd i /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić žele da izazovu sukobe po nalogu /ruskog predsednika Vladimira/ Putina i Rusije. Prestanite da lažete! To je netačno. I to se pokazalo onog trenutka kada je Kurti povukao odluku koju je donio, da su se Srbi povukli sa barikada - rekao je Petković.

Vlasti samoproglašenog Kosova odgodile su za 1. septembar primjenu odluke o zabrani srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, nakon što su juče uklonjene barikade na sjeveru Kosova koje su postavili građani nezadovoljni najavom Prištine da će početi primjenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.