latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:10 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

"Neki novi Brodvej" najbolji dokumentarni film na festivalu Forteca

Ostvarenje "Neki novi Brodvej ", režisera Denisa Bojića, snimljen u produkciji Radio- televizije Republike Srpske u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke, nagrađeno je na 6. Forteca međunarodnom filmskom festivalu u Perastu, u Crnoj Gori, kao najbolji dokumentarni film.
Neki novi Brodvej - Foto: RTRS
Neki novi BrodvejFoto: RTRS

Žiri u sastavu darmaturg Dragan Koprivica, fotograf Irena Bajčeta, producent Miljan Gogoć i dramaturg Milo Vučinić  u obrazloženju su naveli:

- U izuzetno jakoj konkurenciji, ovaj film pobjeđuje iz dva razloga: Prvi je odlična struktura i režija, a drugi je tema koja je našem, na žalost, "predcivilizacijskom" balkanskom ambijentu i te kako bliska i značajna za "otvaranje". Teme inkluzije lica sa Daunovim sindromom u društvo, tabua vezanih za njihov porodični život i teškoće njihovih najbližih i staratelja, na ovaj način upričane u dokumentarnu strukturu su angažovane, direktne, oplemenjujuće, izuzetno katarzične i edukativne.

Osim filmova iz regiona na festivalu su prikazana najnovija ostvarenja iz Švedske, Norveške, Finske, Danske, Indije, Tajvana, Kine, Grčke...

U takmičarskoj selekciji prikazano je deset dugometražnih igranih filmova i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova.

Šesto izdanje Fortece podržale su ambasade nordijskih zemalja Švedske, Danske, Norveške i Finske u nrnoj Gori, zajedno sa filmskim centrima iz tih zemalja, kao i Filmski centar i Kinoteka Crne Gore.