latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:26 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Služena liturgija povodom slave opštine i Dana 11. Mrkonjićke brigade (VIDEO)

U Hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu služeni su liturgija i parastos povodom slave ove opštine i slave i Dana 11. Mrkonjićke lake pješadijske brigade.
Mrkonjić Grad - Foto: RTRS
Mrkonjić GradFoto: RTRS

Tim povodom su položeni i vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice u pravoslavnom groblju i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

Prisutni su bili i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da najbolje sinove ne smijemo zaboraviti, i da treba uvijek iznova da podsjećamo sve naraštaje šta za nas znači njihova žrtva.

- Vojska Republike Srpske dala je neizmjeran doprinos za stvaranje Republike jer da nije bilo njih ni mi vjerovatno danas ne bismo bili ovdje - istakao je Vođević.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Duško Miletić kazao je da nema mjesta u Srpskoj u kojoj ova mrkonjićka brigada nije uspješno izvodila borbena dejstva, te je zbog toga i odlikovana u ratu Medaljom Petra Mrkonjića.

- Ova brigada je sa drugim jedicama Vojske Republike Srpske i pripadnicia MUP-a stvorila Republiku Srpsku. Zadatak nas živih i preživjelih je sjećanje i obilježavanje ovih dana radi budućnosti Srpske i srpskog naroda - dodao je Miletić.

U Mrkonjić Gradu je poslije proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj. Tu je bilo 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad je tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Za zločine u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao.