latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:42 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Dodik: Od izmjena Zakona o Centralnoj banci korist bi imali svi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra je Zakon o Centralnoj banci BiH odavno prevaziđen.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Pojedinci iz Centralne banke reagovali su na moju ocjenu o toj banci. To nije stav banke. U svom šturom saopštenju CB BiH nije negirala nijedan navod niti prezentovane činjenice, već na senzacionalistički način, u nedostatku argumenata, izvrće suštinu - naveo je Dodik na Tviteru.

On je istakao da njegova ranije iznesena ideja ide za tim da se "uz minimalne izmjene Zakona, na bazi realnog pokrića u evrima kojima Centralna banka BiH raspolaže u vidu slobodnih rezervi, emituje određeni iznos konvertibilnih maraka, dakle realno pokrivenih, koje bi se mogle investirati u domaće obveznice".

- Na taj način bi bio održan valutni odbor, a devizne rezerve bi ostale netaknute. Za ovo su potrebni samo dobra volja i saglasnost u vezi s izmjenama Zakona o Centralnoj banci koji je odavno prevaziđen, čega smo svi svjesni - naglasio je Dodik.

On smatra da je potrebno formirati ekspertski tim koji će pripremiti izmjene Zakona od kojih bi korist imali svi, uključujući i Centralnu banku BiH, koja bi mogla ostvariti određenu zaradu od investiranja tih sredstava.