latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Košarac: Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je Saudijska Arabija prihvatila upitnik iz BiH za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Dobili smo pozitivan odgovor saudijske strane, nakon što smo, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, aktivno radili na ispunjavanju upitnika i uspješno okončali taj posao - rekao je Košarac.

On je najavio da će u narednom periodu Kancelarija za veterinarstvo BiH od ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju, , saopšteno je danas iz kabineta resornog ministra.

Prema njegovim riječima, prihvatanje upitnika iz BiH značajan je korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

- Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Republike Srpske i Federacije BiH na saudijsko tržište - dodao je Košarac.

On je istakao da je otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

- Ostajemo privrženi očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda. Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično - poručio je Košarac.