mtel
latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:07 ⇒ 13:09 | Autor: TANЈUG

Film "Leto kada sam naučila da letim" nagrađen u Italiji

Dugometražni igrani film "Leto kada sam naučila da letim" reditelja Radivoja Andrića, nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije, osvojio je Specijalnu Grifon nagradu za životnu sredinu na 52. festivalu filmova za djecu i omladinu Gifoni u Italiji.
Leto kada sam naučila da letim (foto: instagram.com/leto_film) -
Leto kada sam naučila da letim (foto: instagram.com/leto_film)

Žiri je u obrazloženju istakao da Specijalna nagrada Grifon CIAL za životnu sredinu ove godine ide igranom filmu koji se bavi temama porodičnog života i osjećanja.

- Ove teme su prihvaćene od prirode koje predstavljaju pozadinu moderne i dirljive priče. Iako fokus radnje nije isključivo ekološki, nagrada za životnu sredinu pripala je ovom igranom filmu zbog čvrstog odnosa između glavne junakinje Sofije i hrvatskog ostrva i mora koji je hrane i štite u najtežim godinama, života mlade žene - naveo je žiri.

Međunarodni filmski festival Gifoni je jedan od najpoznatijih festivala dečijeg filma na svijetu, sa tradicijom dugom više od 50 godina.

Održava se u malom italijanskom gradu Gifoni Vale Piana u Kampaniji, u južnoj Italiji, u blizini Salerna i Napulja, a svake godine festivalu prisustvuje više od 2.000 djece iz zemalja širom svijeta, a ona i ocjenjuju filmove i odlučuju o nagradama.

Ovo je četvrta međunarodna nagrada za "Leto kada sam naučila da letim". Prethodno, film je osvojio nagradu Evropske asocijacije filma za djecu (ECFA), koja se dodjeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu, kao i dvije nagrade na Pulskom filmskom festivalu, uključujući i nagradu publike.

Film je u Srbiji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca.

Uloge u ovom filmu tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Prema knjizi Јasminke Petrović, scenario je napisala Ljubica Luković, a producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović iz beogradske kuće Sense Produkcija.

Film je koprodukcija Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovačke.