latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:56 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Zaharova: Poziv Americi i EU da prestanu da bodre prištinske radikale

Rusija poziva EU i SAD da prestanu da podstiču prištinske radikale u diskriminaciji Srba na Kosovu i Metohiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- Dok Zapad ne shvati da je opasnost potkopavanja krhke stabilnosti na Balkanu potpuno realna, opasni eksperimenti tamo se nastavljaju i naravno odgovornost je u potpunosti na Zapadu, prije svega Vašingtonu - rekla je Zaharova danas na brifingu.

Ona je naglasila da je korijen problema u tome što Priština nije ispunila ranije preuzete obaveze i što je sabotirala pregovore sa Beogradom, prenosi Tas.

Na tom fonu, navela je Zaharova, očigledna je nesposobnost EU, kojoj je rješenjem Generalne skupštine UN 2010. godine dodijeljena uloga posrednika, da ubijedi kosovske Albance da pošteno učestvuju u dijalogu i obezbijede zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji kao formu zaštite prava i slobode Srba.

BEOGRAD NIЈE TRAŽIO POMOĆ MOSKVE OKO TRENUTNE SITUACIЈE NA KOSMETU

Srbija se nije okrenula ka Rusiji tražeći pomoć u rješavanju konfliktne situacije na Kosovu i Metohiji, rekla je portparolka ruskog MUP-a.

Ona je na pitanje novinara da li su vlasti Srbije zatražile pomoć u ime Rusije u rješavanju situacije na Kosmetu odgovorila: "Ne, nisu."