latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:57 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

Kovačević: Srpska garant da se zločini poput onog na Šušnjaru neće ponoviti (VIDEO)

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je danas u Memorijalnom kompleksu "Šušnjar" u Sanskom Mostu, gdje je obilježena 81 godina od ustaškog zločina nad 5.500 Srba, Јevreja i Roma, da se o ovom stradanju mora govoriti, kako se nikada nikome i nigdje ne bi više ponovio.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je naglasio da su za ovo mjesto bitna dva dana - Đurđevdan i Ilindan 1941. godine, te podsjetio da su na Đurđevdan 1941. godine ustaše zabranile da se proslavljaju pravoslavni praznici i sveci, da se srpski narod pobunio, te da su Nijemci došli iz Prijedora da pomognu ustašama da ubiju 27 Srba koji su sahranjeni na ovom mjestu.

Kovačević je podsjetio da je u vrijeme kada je Ante Pavelić stupio na dužnost poglavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj uveo da Јevreji nose trake sa slovom "Ž", a Srbi sa slovom "P", kao pravoslavci.

- Poslije je za sve Srbe u NDH postojala samo crna traka. Kao što danas, nažalost, na ulazu u Sanski Most postoji crna traka preko ćiriličnog natpisa grada. To su stvari koje ćemo morati da mijenjamo - naglasio je Kovačević.

Istakao je da zvaničnici Srpske poručuju da je Republika Srpska garant da se ovakvi zločini neće ponoviti.

Parastos nevino stradalim služili su sveštenici Eparhije bihašćko-petrovačke, a položeni su i vijenci žrtvama ustaškog terora - "Milin birt" i "Klaonica".

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Samo na Ilindan, na području tadašnjeg sreza Sanskog Mosta ubijeno je više od 10 hiljada Srba.