latinica  ћирилица
02/08/2022 |  15:45 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Treća Međunarodna konferencija o očuvanju objekata kulturnog nasljeđa u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu 6. i 7. septembra 2022. godine održava se treća Međunarodna konferencija o očuvanju objekata kulturnog nasljeđa – spomenika drvene arhitekture.
Sankt Peterburg (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
Sankt Peterburg (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

Cilj Konferencije je promovisanje jačanja i razvoja saradnje u oblasti očuvanja spomenika drvene arhitekture.

Očekuje se da će tokom događaja biti obrađene sljedeće teme: karakteristike zakonodavstva i organizacije zaštite spomenika drvene arhitekture u različitim zemljama svijeta i regionima Rusije, tradicionalne metode restauracije, konzervacije i očuvanja spomenika drvene arhitekture, karakteristike organizacije sistema za gašenje požara, protivpožarnih uređaja i uređaja za zaštitu od požara za spomenike drvene arhitekture, zaštita drvenih konstrukcija od biodestrukcije, operativne karakteristike očuvanja spomenika drvene arhitekture, problemi popularizacije i formiranja pozitivnog odnosa prema spomenicima drvene arhitekture, saradnja sa javnim organizacijama, obuka specijalista i volontera uključenih u rad na spomenicima drvene arhitekture.

Za strane specijaliste postoji mogućnost da učestvuju u događajima i daljinski i na licu mjesta.

Putovanje i smještaj stranih učesnika obezbjeđuju se o trošku samih učesnika bez kotizacije.

Radni jezici konferencije su ruski i engleski.

Institucijama i ustanovama Republike Srpske o mogućnosti učešća na Konferenciji.

Učesnici koji izražavaju spremnost da nastupaju kao govornici moraju poslati na e-mail Komiteta državne kontrole, korišćenja i zaštite istorijskih i kulturnih spomenika (giop4@kgiop.gov.spb.ru) aplikaciju sa temom izvještaja i kratkim podacima o autoru u roku do 01.09.2022.

Trajanje izveštaja je do 15 minuta. Prezentacije moraju biti u jednom fajlu u Power Point i PDF formatu (veličina fajla ne bi trebalo da bude veća od 35MB).

Prijave učešća slušaoca na Konferenciji se primaju do 20. septembra 2022. godine.