latinica  ћирилица
02/08/2022 |  16:51 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Sokolac ušao u zajednicu koju okuplja Matica srpska

Sokolac je danas ušao u zajednicu koju okuplja Matica srpska, a Protokol o saradnji potpisali su načelnik opštine Milovan Bjelica i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić iz Novog Sada.
Stanić i Bjelica potpisali Protokol o saradnji - Foto: SRNA
Stanić i Bjelica potpisali Protokol o saradnjiFoto: SRNA

- Nadamo se uspješnoj, plodonosnoj i dugogodišnoj saradnji na radost vascijelog Srpstva da u vijekovima pred nama Sokolac i Romanija uz pomoć i podršku Matice srpske ugrade svoje osobenosti u mozaik srpske kulture - izjavio je Bjelica nakon potpisivanja protokola na svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine.

Bjelica je istakao da je Sokolac prva opština iz Republike Srpske i BiH koja ulazi u zajednicu koju okuplja Matica srpska iz Srbije i da uspostavljanje saradnje sa najstarijom institucijom kulture u Srba predstavlja veliki dan za čitavu Sarajevsko-romanisjku regiju.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić naveo je da u ovoj instituciji žele da budu prisutni na svim mjestima gdje postoji potreba za srpskim kulturnim vrijednostima, prije svega na mjestima gdje Srbi žive i rade, sa idejom da kulturom obezbijede svoj opstanak.

Prema njegovim riječima, Matica i jeste formirana da bude saborno mjesto srpske kulture.

Stanić je istakao da treba zajedno raditi da se vrijednosti koje ima Sokolac, Glasinac, okolina i cijela Republika Srpska okupe u ime jedne ideje i postanu saborno mjesto, kao što ih je Crkva naučila.

On je naglasio da svi koji znaju da srpski narod objedinjuje kultura i mnogo bolje legitimiše pred cijelim svijetom nego bilo koji drugi način, vjeruju da je kultura najbolji način da izađu pred svijet i pokažu ko su, šta su i šta su učinili.

- Pogledajmo samo velike ljude iz naše nauke, kulture, obrazovanja i sporta šta su sve učinili i kako nas po tim ljudima prepoznaju - naglasio je Stanić uvjeren da treba uključiti i ljude iz drugih kultura kojima je stalo do srpskih kulturnih vrijednosti.

Prezentacija i upoznavanje sa radom Matice srpske, te promocija Letopisa Matice srpske, književnog časopisa koji u čitavom svijetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1.824 godine, biće upriličena večeras u Narodnoj biblioteci Sokolac.