latinica  ћирилица
02/08/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Đokić: Cilj dokapitalizacije - unapređenje položaja RŽR "Ljubija"

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić informisao je gradonačelnika Prijedora Slobodana Јavora o postupku dokapitalizacije Rudnika željezne rude "Ljubija", te je naglasio da je cilj unapređenje položaja ovog postrojenja u okviru zajedničkog preduzeća "Arcelor Mital", te korist za lokalnu zajednicu.
Sastanak Đokića i Јavora - Foto: SRNA
Sastanak Đokića i ЈavoraFoto: SRNA

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su zajedničko preduzeće "Arcelor Mital" 2004. godine osnovali kompanija "Mital" i RŽR.

Kao se navodi, "Mital" je u zajedničkom preduzeću stekao 51 odsto udjela, a RŽR 49 odsto, te se ističe da će odluku o dokapitalizaciji "Ljubije" donijeti Skupština akcionara navedenog društva.

Kompanija "Arcelor Mital", kao zajedničko preduzeće, i dalje ostaje koncesionar koji će na ovom području nastaviti da vrši eksploatacija željezne rude, u skladu sa koncesionim ugovorom koji je ranije potpisan.

Na sastanku Đokića i Јavora je jasno rečeno da se postupkom dokapitalizacije ne vrši nikakva prodaja rudnika, kao što neki u javnosti pokušavaju da prikažu i to iz čistog neznanja šta taj postupak predstavlja i znači ili iz nekih drugih pobuda.

Kako je naglašeno, rudnici su i dalje imovina Republike Srpske, a kompaniji "Arcelor Mital" samo je dodijeljeno koncesiono pravo da vrši eksploataciju željezne rude, za šta plaća koncesionu naknadu, a tako će i ostati.

Na sastanku je rečeno da je proces dokapitalizacije RŽR-a pokrenut na inicijativu američko-kanadske kompanije i da se vodi u skladu sa zakonom.

Ukoliko se postupak sprovede do kraja, naglašava se, to će biti od velike koristi ne samo za privredno društvo RŽR "Ljubija" i unapređenje odnosa u okviru zajedničkog preduzeća "Arcelor Mital" , nego i za lokalnu zajednicu.

- Američko-kanadska investicija u Republiku Srpsku pokazuje da je Republika Srpska otvorena za nove investicije, koje predstavljaju dugoročni interes politike Srpske - napominje se u saopštenju.

Predstavnici Prijedora su izrazili razumijevanje za namjere Vlade Republike Srpske da na ovaj način privuče investicije u taj grad i Srpsku.

Prema njihovim riječima, od postupka dokapitalizacije o kojem je bilo riječi očekuju dobrobit za sam grad.

U narednom periodu biće nastavljene konsultacije sa predstavnicima grada Prijedora i preduzeća RŽR s ciljem rješavanja svih pitanja koja su od značaja za sam Prijedor, ali i za razvoj rudarske proizvodnje na ovom području.