latinica  ћирилица
02/08/2022 |  19:49 ⇒ 21:12 | Autor: RTS

Vučić: Јedva je izbjegnut najteži scenario prije dva dana na KiM

Prošli smo kroz teška dva dana i plašim se da ćemo proći kroz mnogo teških dana - rekao je za RTS predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

 - Suština problema je da neki u regionu misle da kada postoji opšta histerija zbog rata u Ukrajini da ostvare svoje interese - napomenuo je Vučić.

Bili smo, kaže Vučić, n korak od katastrofe.

- Uz sve incidente kojih je bilo više za 50 odsto od kada je Kurti došao na vlast ljudi su iole normalno živjeli. Priština se poziva na sporazum iz 2011. godine u kojem dvije strane imaju pravo da uvode recipropotitet. Oni hoće da maltretiraju ljude, cilj je da se ukinu KM tablice, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući vijest da su na sjeveru KiM pripadnici Rosu zaustavili sanitetsko vozilo koje su zajedno sa vozačem Dejanom Spahićem odveli u nepoznatom pravcu, Vučić je rekao da to nisu učinile jedinice Rosu već specijalna obavještajna agencija tzv. task fors, kojom direktno upravljaju Aljbin Kurti i prištinska vlada, a akciju je predvodio DŽavid Tahiri.

- Uhvatili su Srbina ni krivog ni dužnog, koji je prevozio lijekove. Reći će da je kriv jer je bio na demonstracijama u blizini barikada, kao da je to ne znam šta. Pa svi Srbi su na barikadama jer se bore, jer ne misle da je Kosovo nezavisna država i onda Kurti pred Kvintom kaže da će da se bori protiv mafije i kriminala, a oni kažu 'naravno'. Svi Srbi su mafijaši sem onih koji kažu da je Kosovo nezavisno - rekao je Vučić.

Dodao je da nisu imali pravo na privođenje, kako zbog regionalne policije, tako i zbog toga što nisu obavijestili gradonačelnike četiri grada na severu KiM. Ističe da ni NATO nije reagovao iako je morao. 

Vučić je napomenuo da svako ko misli da se može sačuvati mir sa Aljbinom Kurtijem, griješi iako, kako kaže, nikome na Zapadu nije u interesu nemir na KiM.

Napomenuo je da Srbi sa KiM nisu htjeli da sklone barikade i da je on radio sve što je mogao samo da se sačuva mir. 

- Ponosan sam na jedinstvo koje imamo sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Postavljam pitanje šta je Srbija uradila. Ništa mi nismo uradili i opet smo mi krivi - istakao je predsjednik Srbije. 

Kaže da će otići na sastanak u Brisel sa predstavnicima Prištine.

- Otići ću u Brisel nije mi teško, ne očekujem ništa, ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, mislim da mnogo griješi, znam sa kim imam posla - poručio je on.