latinica  ћирилица
03/08/2022 |  09:24 | Autor: B92

Američka kongresmenka traži izuzeće za Novaka Đokovića

Klaudija Tini, američki advokat, članica Republikanske stranke i predstavnica za 22. kongresni okrug Njujorka od 2021. godine, podržava Novaka Đokovića.
Novak Đoković - Foto: RTRS
Novak ĐokovićFoto: RTRS

Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pisani zahtjev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvanicnicima, da se Novaku Đokoviću dozvoli nastup na US Openu pod "izuzećem od nacionalnog interesa", prenosi Srpski radio Čikago.

Prošle nedjelje je kompanija Sports Menadžment u vlasnistvu Nebojše Јovanovića, uz konsultacije sa Srpsko američkom glasačkom alijansom (SAVA) i političkim strategom Olgom Ravasi, pokrenula političku inicijativu, kako bi se Đokoviću dozvolilo da učestvuje na US Openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim američkim zvanicnicima, upravo je bilo riječi o konsolidovanju zahtjeva na osnovu pravne klauzule, tj. predsedničke proklamacije 10294 od "nacionalnog interesa", koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovid-19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtjevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

- Spriječiti Novaka Đokovića da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrijednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje - ističe se u pismu.

Kao republikanka iz savezne države Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajući ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donijet od strane predsjednika SAD DŽoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrače koji su strani državljani i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.