mtel
latinica  ћирилица
03/08/2022 |  10:03 ⇒ 12:50 | Autor: Agencije

Potpisan Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore; Zasjeda Vlada Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisao je sa Vladom Crne Gore Temeljni ugovor, objavila je RTV Crne Gore.
Potpisan Temeljni ugovor (foto: Vlada Crne Gore) -
Potpisan Temeljni ugovor (foto: Vlada Crne Gore)

Temeljni ugovor su potpisali Dritan Abazović premijer Crne Gore i patrijarh srpski Porfirije.

      View this post on Instagram

A post shared by Patrijarh Porfirije (@porfirije_patrijarh)

Ispred Vile "Gorica" u Podgorici, u znak neslaganja zbog potpisivanjem ugovora sa SPC, koji je već više od deceniju potpisan sa ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, bio je organizovan protest kojem je prisustvovalo dvadesetak građana.

Crnogorska Vlada je na sjednici 8. jula usvojila Prijedlog ugovora sa SPC.

Vlada je tada saopštila da je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo za predloženi nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pet ministara je izuzelo mišljenje, i to ministar odbrane Raško Konjević, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

----

Potpisivanjem Temeljnog ugovora je ispravljena velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, smatraju iz Demokratskog fronta.

U saopštenju koje potpisuju lideri te partije Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević navode da je tim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama i pozdravili su potpisivanje ugovora.

----

Abazović je Krivokapiću odgovorio da je danas tužan dan samo za one koji žive u prošlosti.

- Kada je riječ o evropskom putu, u EU ne postoji komesarijat za religijska pitanja, to što su dio propagande u Crnoj Gori, to je druga priča - rekao je Abazović. Ponovio je da je Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

- To sam rekao i prije mjesec dana, tada niste vjerovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja - dodao je Abazović i poručio je da niko nije "upao" u Crnu Goru.

----

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić istakao je na sjednici Vlade da u briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zašto se u ključnom momentu stavlja pitanje Temeljni ugovor sa SPC i dovodi u pitanje istorijska šansa.

----

U toku je sjednica Vlade Crne Gore. Glavna tema, kako se i očekivalo, je potpisivanje Temeljnog ugovora, iako ta tema nije bila u  dostavljenom dnevnom redu od preko 20 tačaka. 

Sjednicu uživo prenosi Radio-televizija Crne Gore i Parlamentarni kanal.

----

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje Temeljnog ugovora.

- Time je Crkva koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori dovedena u ravnopravan položaj sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama - napisao je Dodik na Tviteru.

----

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Rekao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

----

Socijalistička narodna partija Crne Gore izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor

- Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da smo ispunili svoj glavni prioritet koji smo postavili prilikom ulaska u 43. Vladu - saopštili su oni.

Zahvalili su se premijeru Dritanu Abazoviću na odlučnosti i istrajnosti da ovo pitanje privede kraju, kao i patrijarhu SPC Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Јoanikiju na "maksimalnom doprinosu i konstruktivnim i dobronamernim sugestijama".

----

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je objavio na Tviteru da je potpisan Temeljni ugovor, čime je, kako je naveo, "jedno važno pitanje stavljeno ad akta".

- Potpisan Temeljni ugovor. Јedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana - napisao je Abazović nakon potpisivanja. 

----

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora Socijaldemokrate Crne Gore su poručile da Vlada Dritana Abazovića mora da padne.

- Ukriveno, sramno, iza blind vrata i džipova, kako se uostalom potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje, uz to sa lažnom informacijom od premijera da danas nije potpisivanje, danas je potpisan tzv. Temeljni ugovor i zato izdajnička Vlada mora pasti! Makar sad, ako već do sad, iz nama nepoznatih razloga, nije - poručuju iz SD-a.

----

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC formalno-pravno stavlja se tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i dodao da je ta partija podržala potpisivanje Ugovora.

- Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vjekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja - navodi se u saopštenju.

----

Demokratska partija socijalista saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. U saopštenju se navodi da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

- Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade - poručuju iz DPS-a.

----

Potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i SPC potvrdila je i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ističe se da su, osim patrijarha srpskog Porfirija i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, potpisivanju prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije, ministar pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Prisutni su bili i potpredsednik Vlade Vladimir Јoković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.