latinica  ћирилица
03/08/2022 |  10:10 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Špirić: Srpsku neće odbraniti Šarović i Trivićeva, nego srpsko jedinstvo

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić poručio je da se Republika Srpska brani srpskim jedinstvom, a ne Mirkom Šarovićem /SDS/, ni Јelenom Trivić /PDP/, kako njih dvoje poručuju sa raznih skupova.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

On je naglasio da Dejtonski sporazum podario mehanizme kojima se brani srpski nacionalni interes u Sarajevu.

- Samo srpskim jedinstvom možemo obezbijediti nezamjenjiv uticaj Republike Srpske na sve političke tokove u BiH, što je bila osnovna premisa srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i nas iz SNSD-a, a ne obrnuto, da političko Sarajevo kreira političke procese u Republici Srpskoj - izjavio Srni je Špirić.

Nažalost, ističe on, u većini slučajeva kada su Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović insistirali da se dođe do prijeko potrebnog srpskog jedinstva, ta mjesta, gdje je trebalo da sjede Šarović i Trivićeva, bila su prazna.

Špirić pojašnjava da su ta prazna mjesta oni koji Republiku Srpsku ne doživljavaju dobronamjerno shvatili kao pukotinu kroz koju mogu da realizuju programsku ideju SDA – BiH bez entiteta.

- Za tu ideju PDP kojem pripada Trivićeva na posljednjem kongresu SDA nagrađen je velikim aplauzom - navodi Špirić, koji je i visoki funkcioner SNSD-a.

Prema njegovim riječima, oni što poručuju "doviđenja Bakire" /Izetbegović, lider SDA/, ne shvataju da su Bakir i Denis /Bećirović iz SDP-a, koji je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH/ dvije strane iste medalje koja se zove "BiH bez entiteta".

- Zato, poručujem i upozoravam, nije vrijeme za politički avanturizam, nemamo pravo na to, a oni koji nisu po volji političkog Sarajeva najbolje su rješenje za Republiku Srpsku i na predstojećim opštim izborima - kaže Špirić.