latinica  ћирилица
03/08/2022 |  10:39 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Čubrilović sutra na obilježavanju Dana sjećanja na stradale Srbe u "Oluji"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustovaće sutra u Novom Sadu obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović će ovom događaju prisustvovati u 19.30 časova na novosadskom Trgu slobode, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.