latinica  ћирилица
03/08/2022 |  11:45 ⇒ 13:01 | Autor: B92

Nova serija dostojan nasljednik "Igre prestola" (VIDEO)

Stigle su prve ocjene nove serije HBO "Kuća zmaja" i sa sigurnošću se može reći da ima puno razloga za uzbuđenje, a neki kritičari čak tvrde da je bolja od serija "Igra prestola".
Igra prestola - scena iz filma (Foto:EPA/LUIS TEJIDO) -
Igra prestola - scena iz filma (Foto:EPA/LUIS TEJIDO)

Premijera serije zakazana je za 21. avgust, a radnja se odvija u doba kad Targerijenovi vladaju Vesterosom. Ponajviše će se vrtjeti oko predaka Deneris Targarjen - princeze Renire i princa Demona Targarjena, koje će glumiti Ema Darsi i Met Smit. Nemilosrdnog lorda Korlisa Velarijona, koga još nazivaju Morska Zmija, odigraće Stiv Touzen dok će lik Alisent Hajtauer glumiti britanska glumica Olivija Kuk.

Kada je nedavno objavljen trejler za ovu seriju, obožavaoci su bili oduševljeni, a mnogi su rekli da bi "Kuća zmaja"  mogla da iskupi HBO za razočaranje nastalo zbog posljednje sezone "Igre prestola". A ako je vjerovati ranim osvrtima kritičara, gledaoci s pravom imaju visoka očekivanja.

- Pilot serije "Kuća zmaja" vrlo uvjerljivo objašnjava svoj kontekst u odnosu na "Igru prestola", predstavlja njegove ključne likove i prikazuje središnji sukob serije. Lako je pratiti premijeru sa živim bojama i detaljnom teksturom. Za sada apsolutno dostojan nasljednik - naveo je filmski kritičar Brendon Kac.

- Nisam znala koliko mi je nedostajala tematska pjesma "Igre prestola" sve dok je nisam čula večeras na premijeri "Kuće zmaja"! Ta prva epizoda je fantastična! Јedva čekam da vidim što je sljedeće. Držim palčeve da se ne ponovi zadnja sezona "Igre prestola" - rekla je kritičarka Ket Kombs.

- Za one koji su znatiželjni u vezi serije, bez spojlera, mogu reći da je ono što mi se doista sviđa činjenica da još uvijek djeluje epski u opsegu dok priča osobnu i intimnu priču o jednoj porodici, prikazujući i njihovu ljubav i disfunkcionalnost - rekla je kritičarka Kristina Radič.

- Nasilna! Šokantna! Epska. Bolja od "Igre prestola" i "Čiste hemije". HBO je to opet napravio. Ovo nije samo još jedna fantastična serija, to je najbolja serija ikada napravljena! Odlična akcija i muzika takođe - objavio je na Tviteru  Indivajerov filmski kritičar. 

- Nije mi se svidjela zadnja sezona "Igre prestola". Uopšte. Ali priznajem da je premijera serije "Kuća zmaja" stvarno dobro napravljena i svakako ću nastaviti da gledam. Nakon što se epizoda završila, prikazali su prošireni pregled sezone i izgleda super - rekao je glavni urednik Kolidera Stiven Vejntrob.