latinica  ћирилица
03/08/2022 |  11:53 | Autor: SRNA

Predložene mjere pritvora za uhapšene u akciji "Nevera"

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji MUP-a Kantona Sarajevo, na području Sarajeva i okoline.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilac Tužilaštva BiH podnio je detaljno obrazložen prijedlog pritvora za Edvina Imamovića, Emira Begića i Emira Subašića, svi rođeni u Sarajevu, državljani BiH.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica duže vrijeme na području Sarajeva i šire bavila neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u BiH, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom pretresa pronađene su i privremeno oduzete ručne bombe, pištolji sa pripadajućim okvirima i određena količina municije, poluautomatska puška sa preklopnim kundakom, veća količina droga marihuana i spid, više mobilnih telefona, digitalne vage, veća suma novca, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lica koja su pod istragom u okviru ovog predmeta osumnjičena su za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičnih djela u ovom predmetu.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su tri lica, te pronašli veću količinu oružja i droge, u okviru akcije kodnog naziva "Nevera".