latinica  ћирилица
03/08/2022 |  12:07 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Višegrad: Sjednica odgođena za osam dana, SNSD tvrdi da je to kršenje Zakona i Poslovnika

Sjednica Skupštine opštine Višegrad koja je trebala biti održana danas, prolongirana je za osam dana, što su odbornici SNSD-a i koalicije ocijenili još jednim kršenjem Zakona i Poslovnika.
Sjednica Skupštine opštine Višegrad prolongirana za osam dana - Foto: SRNA
Sjednica Skupštine opštine Višegrad prolongirana za osam danaFoto: SRNA

Sjednica je otkazana na Kolegijumu juče, a kao razlog je navedena spriječenost predsjednika i potpredsjednika da prisustvuju, što Klub odbornika SNSD-a smatra nezakonitim, jer je sjednica već bila zakazana.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima da je sjednica Skupštine opštine koja je zakazana za osam dana nezakonita i da nije u skladu sa Statuom i Poslovnikom, te najavio da će se opština obratiti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

- Smatramo da ovakav način pomijeranja sjednice nije u redu i da su svi bili spremni da dođu, ali da očigledno postoji problem u skupštinskoj većini - kaže Đurević.

On navodi da je skupštinski Kolegijum juče odlučio da se sjednica ne održi danas jer predsjednik i potpredsjednik ne mogu prisustvovati, te da je bilo predloženo da zasjedanjem rukovodi najstariji odbornik, ali o odbornici opozicije nisu prihvatili.

Đurević je napomenuo da je danas trebalo da bude veliki broj tačaka na dnevnom redu, između ostalog, usvajanje programa razvoja sporta za tekuću godinu koji bi omogućio da se izvrši isplata sportskim klubovima, imenovanje načelnika odjeljenja.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je ovo jedna u nizu nelogičnih odluka aktuelne skupštinske većine.

- Opravdanje da im jedan član nije tu je nikakakv, jer mogli su ostali da dođu - naveo je on.

Andrić je naglasio da postoje brojne tačke koje su bitne i koje čekaju već duže vrijeme, a trebale su biti jednoglasno usvojene.

- Da je došao broj odbornika iz skupštinske većine koji je prisutan u Višegradu mogli smo usvojiti odluke na koje građani čekaju dugo vremena. Јedna od takvih je odluka vezana za sport koja je uslov da bi se svim sportskim klubovima mogla doznačiti sredstva koja su im prijeko potrebna - istakao je Andrić.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedna u nizu nezakonitih radnji aktuelne skupštinske većine.

- Aktuelna skupštinska većina napravila je takvu situaciju da naša skupština, umjesto da bude primjer za poštovanje zakona, najviše krši zakone u Višegradu. Na kolegijumu na kojem je zakazana današnja sjednica Skupštine već je bilo sumnjivo zakazivanje ovog datuma i zato smo bili uzdržani za glasanje o datumu održavanja - pojasnio je Andrić.

Odbornik Narodne partije Srpske Mladenko Tasić rekao je da se skupštinska većina ponovo prilagođava sebi i svojim pravilima zakazivanja sjednica i održavanja.

- Ovo je samo još jedan u nizu njihovih gafova i mi se nadamo da će naši sugrađani prepoznati i dobro razmisliti o tome kome će dati svoj glas na predstojećim izborima - naglasio je Tasić.