latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:25 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Brnabić: Beograd podržava politiku jedne Kine, a Tajvan kao njen sastavi dio

Srbija podržava politiku jedne Kine, a Tajvan smatra sastavnim dijelom Kine i taj stav se neće mijenjati, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa kineskim ambasadorom u Beogradu Čen Bo.
Ana Brnabić i Čen Bo (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ana Brnabić i Čen Bo (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Osim o političkoj situaciji, na sastanku je bilo riječi o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu.

Poseban akcenat Brnabićeva je tokom susreta stavila na rast ekonomske saradnje i podvukla da je obim robne razmjene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Za samo pet mjeseci ove godine razmjena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a rast je zabilježen i kada je riječ o izvozu /više od 76 odsto/, kao i uvozu /oko 32 odsto/.

Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Brnabićeva je istakla da je tokom posljednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019. godine, utrostručio.

Prema njenim riječima, od pet najvećih srpskih izvoznika u svijet u prošloj godini, čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra.

Brnabićeva je posebno zadovoljstvo izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd-Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnih linija "Er Srbije" od kraja oktobra.

Ambasador Čen je zahvalila za dosljedan stav Srbije i podršku Kini po pitanju Tajvana, te dodala da Srbija, s druge strane, i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu.

Ona je rekla da Srbija i dalje može da računa i na razvoj i unapređenje saradnje sa Kinom na drugim poljima poput zelene agende, energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija, saopšteno iz Vlade Srbije.