latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:44 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

IRB: Dogovoreno potpisivanje memoranduma sa Privrednom komorom Rusije (FOTO/VIDEO)

Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Privredne komore Rusije dogovorili su se danas u Moskvi da bude potpisan memorandum o saradnji između ove dvije institucije.
Predstavnici IRB Srpske i Privredne komore Rusije potpisali memorandum o saradnji - Foto: SRNA
Predstavnici IRB Srpske i Privredne komore Rusije potpisali memorandum o saradnjiFoto: SRNA

Na sastanku je istaknuto da Republika Srpska ima posebno značajan potencijal za ulaganje u energetski i drvoprerađivački sektor, oblast metalne obrade, proizvodnje hrane, kao i sektor informacionih i komunikacionih tehnologija, saopšteno je iz IRB-a Srpske.

Obostrano je izražena nada da je današnji sastanak uvod u intenzivnu privrednu saradnju Republike Srpske i Ruske Federacije.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Srpske Dražen Vrhovac naveo je da je ova banka, osim važne uloge u promociji investicionih mogućnosti Republike Srpske, takođe i produžena ruka za direktnu saradnju zainteresovanih investitora sa Republikom Srpskom, kao i njenim gradovima i opštinama.

On je pojasnio da IRB Srpske pruža kompletnu stratešku podršku koja je potrebna za realizaciju potencijalnih projekata za ulaganje u Republiku Srpsku.

Posjetom delegacije IRB-a Srpske, u čijem sastavu je i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, Privrednoj komori Rusije zvanično je ruskim privrednicima i investitorima predstavljen investicioni profil Republike Srpske, kao i investicioni profili njenih gradova i opština, u kojima su na jednom mjestu kompletirani svi privredni potencijali Republike Srpske i olakšan pristup informacijama zainteresovanim investitorima.

Foto: Ustupljena fotografija

Samardžija je rekao da je saradnja sa ruskim privrednicima veoma važna za Republiku Srpsku, naročito imajući u vidu činjenicu da BiH zahvaljujući predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim organima u BiH, nije uvela sankcije Rusiji.

Predstavnici Privredne komore Rusije pokazali su poseban interes za ulaganje u Republiku Srpsku i naglasili da Rusija širi ulaganja u prijateljskim zemljama.

Direktor Sektora za projekte i investicije u Privrednoj komori Rusije Kiril Baranov naveo je da ova privredna komora u svom sastavu ima 155 regionalnih komora i da će sve informacije o potencijalima Republike Srpske proslijediti širom Rusije.

Delegacija IRB-a Srpske pozvala je predstavnike Privredne komore Rusije za učešće na Drugoj investicionoj konferenciji "Invest Srpska 2022", koja će biti održana početkom septembra u Prijedoru.

Konferencija će okupiti domaće i strane investitore, poslovnu i naučnu zajednicu, te donosioce odluka na različitim nivoima vlasti Srpske i regiona i biće u potpunosti posvećena direktnim investicijama u Republiku Srpsku.

Posjetom Rusiji IRB Srpske nastavlja sa aktivnostima snažne promocije potencijala Republike Srpske, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Republiku Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta.

U narednim danima planirani su zvanični sastanci sa gubernatorom i rukovodstvom oblasti Nižnjeg Novgoroda, Privredne komore Nižnjeg Novgoroda i ruskim privrednicima.

U okviru ovih aktivnosti predstavnici IRB-a su tokom juna boravili i u Beču, gdje su investicione mogućnosti predstavljene uglednim austrijskim privrednicima i predstavnicima poslovne dijaspore. Nakon posjete Beču Republiku Srpsku su već posjetile dvije grupe zainteresovanih austrijskih investitora, navodi se u saopštenju.