latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:55 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Tri elektrane na Bistrici donosiće 50 miliona evra godišnje (FOTO/VIDEO)

U Foči se pripremni radovi za izgradnju energetskog sistema Hidorelektrana na Bistrici odvijaju planiranom dinamikom.
U Foči otvorena kancelarija kineske kompanije - Foto: SRNA
U Foči otvorena kancelarija kineske kompanijeFoto: SRNA

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cijenama struje, prihodovaće godišnje 50 miliona evra, rečeno je danas u Foči gdje je kancelariju otvorila Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering koja će graditi elektrane.

U Elektroprivredi Srpske ističu da je značaj projekta višestruk - otvaranje radnih mjesta, zaštita životne sredine, uređenje korita Bistrice i unapređenje turističke ponude.

Najznačajniji je da će Srpska biti lider proizvodnje "zelene energije" u regionu.

Direktor Elektroprivrede Luka Petrović rekao je da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo predviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose sedam miliona evra prihoda, ali da će sa trenutnim cijenama prihod biti 50 miliona evra.

- Ako je prije njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine - istakao je Petrović.

Navode o ugrožavanju živone sredine u Elektroprivredi su nazvali spletkarenjem i insinuacijama pojedinaca koji žele blokiraju proizvodnju novog kilovat-časa u Republici Srpskoj.

Foto: SRNA

Sistem od tri elektrane trebalo da bude završen najduže za četiri godine.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

- Vrijednost projekta je 103 miliona evra i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bistrice u naselju Miljevina i eliminiše trajno rizik od poplava - rekao je Đokić.

Direktor fočanske kancelarije Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering Vej Ping rekao je da je uz pristupne puteve urađeno više od 30 istražnih bušotina.

Foto: SRNA

- Uradili smo preko 30 istražnih bušotina. Na ovoj lokaciji su urađene bušotine od preko 50 metara, da bi se ispitao teren i uslovi za izgradnju. Pokazatelji ukazuju da je teren zahtjevan, ali sve prema planu možemo da postignemo - rekao je Ping.

Iz kineske kompanije poručuju da će s odmicanjem pripremnih radova biti otvoreno više od 200 radnih mjesta za domaću radnu snagu. Posao je dobio i trideset trogodišnji Fočak Branko Perović.

- Uslovi rada su na visokom nivou, saradnja sa kolegama je odlična. Porodičan sam čovjek, imam ženu i malo dijete i ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da je ovo samo početak mog radnog odnosa sa kineskom kompanijom i da nas u budućnosti očekuje još projekata u BiH, a možda i u drugim zemljama - rekao je Perović.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik, te Elektroprivreda Republike Srpske.