latinica  ћирилица
03/08/2022 |  14:05 ⇒ 17:16 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Moskva spremna za pregovore sa Kijevom, ali pod svojim uslovima

Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem, ali Moskva će to činiti pod svojim uslovima i oni će biti ispunjeni na ovaj ili onaj način, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Dmitrij Peskov (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Zaista, Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem riješi ukrajinski problem - pod sopstvenim uslovima. Ovdje je jednostavno umjesno još jednom podsjetiti da su ti uslovi dogovoreni u Istanbulu. I na njih su se složile obje strane - pregovarači Rusije i Ukrajine - istakao je on.

Portparol Kremlja je podsjetio da je kasnije Kijev odustao od ovog sporazuma i skrenuo sa pregovaračkog kolosjeka.

- I da, Rusija je spremna (za pregovore). Naši uslovi su dobro poznati ukrajinskoj strani. Na ovaj ili onaj način, oni će biti obezbjeđeni - zaključio je Peskov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane prijedloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.