latinica  ћирилица
03/08/2022 |  16:43 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Majdov: DŽudo akademija dugogodišnja želja i obaveza

U Istočnom Sarajevu sutra počinje trodnevna "Majdov akademija", tokom koje će više od 500 džudista iz 18 zemalja imati priliku da uče od majstora ovog sporta, a za koju organizator svjetski džudo prvak Nemanja Majdov kaže da je ovo njegova dugogodišnja želja i obaveza.
DŽudo akademija - Foto: SRNA
DŽudo akademijaFoto: SRNA

Majdov je rekao da je ova akademija njegova dugogodišnja želja, ali i obaveza prema budućim generacijama, te dodao da će mladi džudisti imati priliku da uče od 17 najboljih u ovom sportu.

- Čeka nas džudo spektakl i mnogo sam srećan i ponosan zbog toga - rekao je Majdov na konferenciji za novinare, te zahvalio svojim sportskim kolegama koji su došli da mu pomognu i da učine ovaj događaj velikim.

Prema njegovim riječima, cilj ovog druženja nije samo da djeca uče, već i da uživaju, upoznaju svoje šampione, koji su za njih uzor i ispune svoje snove.

- Rođen sam u Istočnom Sarajevu i meni je ovo najljepši grad na svijetu - istakao je Majdov i izrazio zadovoljstvo i sreću što je u ovaj grad doveo velike sportiste među svoj narod.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, te gradu Istočno Sarajevo, opštini Istočno Novo Sarajevo i drugima što su pomogli organizaciju ovog događaja.

Specijalni gosti biće Zebeda Rehvijašvili iz Gruzije /evropska bronza/, Amandin Bušar iz Francuske /olimpijsko zlato iz Tokija, evropska prvakinja i svjetska bronza/, Kristijan Tot /olimpijska bronza, svjetsko i evropsko srebro/, Sugoj Uriarte iz Španije /svjetsko zlato i evropska bronza/.

Svjetskoj džudo eliti u Istočnom Sarajevu pridružiće se i Leonid i Mikita Svirid, regionalna džudo zvijezda Larisa Cerić, Amel Mekić, Ilija Ciganović, Danilo Pantić, Petar Zadro, Strahinja Buncić, Marica Perišić, Srđan Mrvaljević, Milica Nikolić i Andrea Stojadinov.

Francuska džudistkinja Amandin Bušar izrazila je zadovoljstvo što je ovdje u Istočnom Sarajevu, što je riječ o kampu koji organizuje njen veliki prijatelj, te što će biti u prilici da prenese svoje znanje mladim džudistima.

Mađarski džudista Kristijan Tot rekao je da mu nije trebalo puno vremena da prihvati poziv Majdova, jer se džudisti međusobno podržavaju, te dodao da će mladi džudisti proći jedan dobar program.

- Јako mi je drago da mogu da pomognem Nemanji u nastojanju da pomogne i pruži podršku mlađim sportistima, djeci, ali i starijim - istakao je Tot i dodao da iako su on i Majdov sportski rivali, oni se i druže i time pokazuju da džudo nije samo rivalitet, već veliko prijateljstvo, što se želi predstaviti na ovoj akademiji.

DŽudista iz Gruzije Zebeda Rehvijašvili rekao je da je Majdov veliki čovjek, patriota, da je ovu akademiju priredio za svoj narod, te dodao da ovo nije sport gdje je lako početi, kao i da je svaka pomoć uvijek dobrodošla, samim tim što su džudisti prije svega porodica, pa onda sportisti i rivali.

Posljednjeg dana, 6. avgusta, zakazana je panel-diskusija na kojoj će učesnicima o svojim iskustvima govoriti Majdov, Bušarova i profesor Aleksandar Јakovljević.

Akademija počinje sutra u 11.00 časova, u sportskoj dvorani na Trgu Republike Srbije.