latinica  ћирилица
04/08/2022 |  07:20 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Kesić: Konfuzija u Vašingtonu zbog posjete Nensi Pelosi Tajvanu (VIDEO)

U Bijeloj kući je postojala nesloga i konfuzija kada je još ranije najavljena posjeta predsjedavajuće Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi Tajvanu - rekao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.
Gost Obrad Kesić - Foto: RTRS
Gost Obrad KesićFoto: RTRS

- U Vašingtonu dogovor u vezi najavljene posjete nije izvršen u koordinaciji sa izvršnom vlasti - pojasnio je Kesić gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Kesić navodi da je ovaj slučaj, nastavak pogrešne spoljne politike SAD, koja na ovaj način pokazuje indikacije, te se stvara, kako kaže, percepcija da SAD imaju moć da predvode svijet.

- Već duže vrijeme postoji nesloga među republikancima u Bijeloj kući, jer za njih glavni neprijatelj nije Rusija nego Kina - istakao je Kesić i dodao da je posjeta Nensi Pelosi provokacija i da "Kina preduzima mjere koje će se tek pokazati".

On je naveo da Zapadne zemlje ne žele kraj svoje dominacije, a to vrijeme je prošlo.

Podsjećamo, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa - Nensi Pelosi letjela je u Tajpej, prestonicu Tajvana kasno u utorak avionom američkog ratnog vazduhoplovstva, što je označeno kao najznačajnija posjeta jednog američkog zvaničnika Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Posjeta je došla u osjetljivom trenutku po svjetski mir, jer uz ukrajinsku krizu, zaoštrava se situacija u i Indo-pacifičkom regionu, gdje političku moć odmjeravaju dvije super sile - Kina i SAD.

Kina je zbog ove posjete oštro reagovala i pokrenula vojne manevre u Tajvanskom moreuzu.