latinica  ћирилица
04/08/2022 |  08:27 ⇒ 10:50 | Autor: RTS

Kina pokrenula vojne vježbe u morima oko Tajvana

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju. U isto vrijeme, američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.
Kina pokrenula vojne vježbe u morima oko Tajvana (Foto: EPA-EFE/WU HAO) -
Kina pokrenula vojne vježbe u morima oko Tajvana (Foto: EPA-EFE/WU HAO)

Vojne vježbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu. Održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć.

Prst u oko Pekingu - Nensi Pelosi na Tajvanu

Vježbe su pokrenute kao "sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu, navedeno je u izvještaju kineske državne televizije.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene.

"Neodgovorno i nelegitimno ponašanje"

Tajvanski zvaničnici su osudili održavanje vojnih vežbi u neposrednoj blizini ostrva, istakavši da krše pravila Ujedinjenih nacija i predstavljaju invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i direktan izazov slobodnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

Kina izvodi vežbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i vazdušnim rutama. To je neodgovorno i nelegitimno ponašanje, saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija.

Portparol tajvanske vlade takođe je osudio vojne vežbe i naveo da su sajtove tajvanskog Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije napali hakeri.

Takođe, tajvansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u srijedu uveče, samo nekoliko sati nakon što je Nensi Pelosi otišla za Јužnu Koreju, neidentifikovane letjelice, verovatno dronovi, nadletjeli oblast obodnih ostrva Tajvana.

U blizini i "Ronald Regan"

Dok Kina sprovodi vojne vježbe oko Tajvana, Američka mornarica je saopštila da nosač aviona "Ronald Regan" izvodi zakazane operacije u Filipinskom moru u zapadnom Pacifiku, delu okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

- Nosač aviona i njegova udarna grupa su u Filipinskom moru i nastavljaju normalne, zakazane operacije kao deo rutinske patrole u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku - rekao je portparol Sedme flote Američke mornarice.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procjena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama".

ASEAN, čiji se ministri spoljnih poslova, uključujući američkog državnog sekretar Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Јia, sastaju u Pnom Penu u Kambodži, poručila je u saopštenju da je spreman da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana.

Prst u oko Pekingu 
Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi boravila je u srijedu u kratkoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pelosijeva je na Tajvanu rekla da je došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da SAD neće odustati od podrške i solidarnosti sa Tajvanom. Instakla je da poštuju politiku jedne Kine, ali da podržavaju status kvo i ne žele da se bilo šta naTajvanu desi silom. 

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživio kao pitanje kršenja suvereniteta i uplitanja u unutrašnja politička pitanja Kine.

"Igranje vatrom"

Kineske vlasti su i prije dolaska Pelosijeve na Tajvan saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramjere kao odgovor na posjetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom". 

Iako Tajvan funkcioniše kao defakto nezavisna demokratija, kontinentalna Kina insistira da ima suverenitet nad ostrvom i žestoko se protivi bilo kakvoj mogućnosti da se Tajvan smatra nezavisnom zemljom. Većina zemalja u svijetu ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu.

Pelosijeva je, nakon posjete Tajvanu, Azijsku turneju nastavila u Јapanu i Јužnoj Koreji i danas planira da posjeti Korejsku demilitarizovanu zonu, pogranično područje između Sjeverne i Јužne Koreje koje zajednički kontrolišu te dvije države, SAD i Ujedinjene nacije.