latinica  ћирилица
04/08/2022 |  08:28 ⇒ 08:28 | Autor: SRNA

Ljudski faktor najčešći uzrok požara

Banjalučki vatrogasci dnevno imaju tri do četiri intervencije, iako je u ljetnom periodu zabranjeno paljenje vatre, a u većini slučajeva za nastanak požara je odgovoran ljudski faktor, rekao je komandant Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić.
Mišin Han - požar (Foto: FB/Vatrogasna brigada Banjaluka) -
Mišin Han - požar (Foto: FB/Vatrogasna brigada Banjaluka)

Malinić je rekao da banjalučki vatrogasci na godišnjem nivou imaju oko 1.000 intervencija, te da su u prvoj polovini ove godine intervenisali 670 puta.

On je naveo da paljenje vatre po sušnom i toplom vremenu ugrožava imovinu i ljudski život, te da visoka temperatura utiče na brzo nastajanje i širenje vatrene stihije.

- Paljenje rastinja, trave i korova zakon je definisao kao kontrolisano spaljivanje, tako da smo svjedoci da to velika većina ne može ili neće da kontroliše  istakao je Malinić za Srnu.

On je naglasio da je u slučaju kontrolisanog spaljivanja neophodno preduzeti sve mjere da bi područje na kojem se pali vatra bilo obezbijeđeno.

- Gorive materije mora biti u što manjoj količini, a lokacija paljenja mora biti udaljena 100 metara od ivice šume i od objekata na koje se vatra može prenijeti - naglasio je Malinić.

Malinić je napomenuo da kazne za nesavjesno ponašanje i nepoštovanje propisa i zakona za fizička lica iznose 1.000 KM.