latinica  ћирилица
04/08/2022 |  09:49 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Vatra u Neumu ne ugrožava stanovništvo

Požarište u području Neuma aktivno je i jutros, međutim ne postoji opasnost da vatra ugrozi bezbjednost stanovništva ili objekata, javljaju federalni mediji.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

- Požar širih razmjera koji je izbio tokom utorka i dalje je aktivan na lokalitetu planine Žaba iznad sela Broćanac, kod sela Prapratnica i između sela Hotanj i Žukovica - potvrđeno je iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Navedeno je da se vatra širi nekontrolisano, a vatrogasci su na terenu.

Prema posljednjim informacijama, trenutno nema prijetnje za stanovništvo i objekte, a iz kantonalne Civilne zaštite kažu da će i danas biti potreban angažman helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara.

Takođe, iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona rekli su da je i jutros aktivan požar na Borcima kod Konjica, koji je izbio sinoć.

Vatra je zahvatila mladu borovu šumu, a u toku noći se ponovo aktivirao požar u Glavatičevu.

Poseban problem jeste činjenica da je teren na obje lokacije miniran, ali je procijenjeno da za sada nije potrebna pomoć Oružanih snaga BiH.

Federalni mediji navode, takođe, da je zbog novonastale situacije u vezi sa požarom na području Neuma, donesena odluka lokalnih vlasti o otkazivanju sajamske manifestacije "Dani Mediterana 2022", koja je trebala da bude održana od 5. do 7. avgusta.