latinica  ћирилица
04/08/2022 |  10:34 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Stefanović: Nećemo dozvoliti ni drugima da zaborave srpske žrtve

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović istakao je da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti srpske žrtve, ali neće dozvoliti ni drugima da ih zaborave, niti da se sprovedu nove "Oluje" nad srpskim narodom.
Nebojša Stefanović (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Nebojša Stefanović (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

- I ne samo onima koji su činili zločine, već i onima koji su ih ćutke gledali i odobravali - naveo je Stefanović povodom 27 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske "Oluja".

On je ocijenio da je svijet dozvolio da se oni dogode, ništa nije preduzeo da ih spriječi i do danas ništa nije uradio da bude pravde za ubijene i prognane Srbe, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Podsjećaćemo ih vrlo uporno i istrajno na to. I bićemo ponosni na sebe, jer smo narod koji ne mrzi, koji se ne poklanja avetima fašizma - naveo je Stefanović i poručio da Srbija neće više dozvoliti "Oluje" nad srpskim narodom.

Stefanović je naveo da će i danas Hrvatska proslaviti svoju "Oluju", akciju u kojoj je ljudskost doživela potpuni sunovrat, nestala toliko da je nema ni u najmanjem zrnu, dok će Srbija danas tugovati, u njoj će zvoniti crkvena zvona, služiće se parastosi i prisluživati svijeće.

On je dodao da će Hrvatska za svoju "Oluju" reći da je ponosna što je uspjela da sprovede najbrutalnije etničko čišćenje na prostoru Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

- Pohvaliće se, valjda, što je protejrala više od 250.000 Srba, koji su bili njeni građani, da su joj vojnici upadali na kućne pragove i ubijali nemoćne srpske starce i starice, da je bombardovala srpsku djecu u izbjegličkim kolonama da joj ne bi umakla, da i danas ekshumira kosti Srba, dok se još na hiljade njih vode kao nestali. I sve to 27 punih godina kasnije - istakao je Stefanović.

U Novom Sadu večeras će na Trgu slobode biti obilježeno 27 godina od velikog srpskog stradanja u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.