latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:16 | Autor: SRNA

Čubrilović: Hrvatska u "Oluji" etnički očišćena od Srba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", da je u toj akciji Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba što nije uspjelo ni ustaškim vlastima Nezavisne Države Hrvatske.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- To etničko čišćenje pola miliona Srba iz Hrvatske, najveći je zločin počinjen u proteklom ratu na prostorima bivše Јugoslavije. Tužno je da više od dvije decenije hratska država nije osudila ovaj zločin, nije kaznila odgovorne za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, za paljenje i uništavanje srpske imovine - rekao je Čubrilović.

On je naglasio da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda ili države, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

- Žalosno je što moderna, evropska država Hrvatska dan kada je protjerala stotine hiljada ljudi, koji su vijekovima živjeli na tom prostoru, danas slavi kao dan pobjede - dodao je Čubrilović.

On je rekao da raduje činjenica da je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u utorak u Smiljanu osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla i čiji paroh je bio njegov otac Milutin, pružajući na ovaj način nadu Srbima prognanim iz Hrvatske da njihov identitet nije moguće izbrisati.

- Veoma je značajno što Srbija i Republika Srpska već nekoliko godina zajedno obilježavaju godišnjicu `Oluje` i na taj način njeguju kulturu sjećanja na etničko čišćenje srpskog naroda kako se nikada ne bi zaboravila patnja i stradanje kroz koje je naš narod prošao - rekao je Čubrilović.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.