latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:34 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Ristić: "Oluja" - pucanj u istinu i pravdu

Prošlo je 27 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja", a odgovorni za protjerivanje 250.000 i ubistvo gotovo 2.000 Srba do danas nisu odgovarali za planirane i izvršene zločine i najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svjetskog rata, što je direktan pucanj u pravdu i međunarodni pravni poredak, izjavio je osnivač Republičke stranke Srpske Slaven Ristić.
Slaven Ristić - Foto: RTRS
Slaven RistićFoto: RTRS

On je istakao da Srbi treba da gaje kulturu sjećanja na žrtve "Oluje" i sve druge srpske žrtve i da nikada ne smiju zaboraviti zločine koji su počinjeni nad njima.

- Vječno treba da se sjećamo jedne od najtužnijih izbjegličkih kolona u istoriji srpskog naroda, koja je, tražeći slobodu i spas od zločinaca, prošla kroz Republiku Srpsku na putu ka Srbiji - saopšteno je iz RSS-a.

Ristić ističe da su ljudima u Bijeljini i Semberiji, kroz koju je tih dana prošla, kako reče akademik Matija Bećković - najduža kolona koju je svijet vidio, duboko urezane slike te djece, žena i staraca na traktorima.

- Kao svjedocima njihove patnje i stradanja, posebno nam je stalo da se to ne zaboravi kako nam se tragična istorija nikada više ne bi ponovila - poručio je Ristić.

Upozorio je na to da se dobrosusjedski odnosi mogu izgraditi jedino na prihvatanju istine, ma koliko ona za nekoga bila bolna.

- U trenutku kada se sjećamo žrtava "Oluje" i srpskih porodica koje su te 1995. godine ostavile sve što su imale i krenule u neizvjesnost, treba se zapitati kako je moguće da druga strana zločine i etničko čišćenje poistovjećuje sa pobjedom? Moguće je samo onda kada međunarodno pravosuđe zakaže, a zločinci ostanu nekažnjeni - naveo je Ristić.

On je naglasio da više od 830 nestalih i gotovo 2.000 ubijenih, od kojih 1.220 civila, opominju da to nije nikakva pobjeda, nego zatvaranje očiju pred najvećim zločinom nakon Јasenovca i NDH.

Dodao je da međunarodna zajednica, ali i hrvatsko pravosuđe moraju da se suoče s istinom i procesuiraju zločince, čime bi pripadnici fašističkih ideologija bili spriječeni da najavljuju neke nove "Oluje" i slične zločinačke akcije.

- Najviši međunarodni zvaničnici moraju zaustaviti dalje gaženje osnovnih postulata međunarodnog prava i povampirenje fašističkih ideologija u Hrvatskoj, što je jedna od glavnih prepreka očuvanju mira i uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu - napominje Ristić.