latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:39 | Autor: SRNA

Spomenik Guvno u Drvaru - mjesto ukrštanja prognanih Srba

Kod spomen-obilježja Guvno u Drvaru danas je, povodom 27 godina od stradanja i progona Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", služen parastos za stradale i položeni vijenci.
Drvar: Guvno parastos - spomen obilježje (arhivska fotografija) - Foto: SRNA
Drvar: Guvno parastos - spomen obilježje (arhivska fotografija)Foto: SRNA

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da spomen-obilježje Guvno, koje je u obliku krsta, simboliše ukrštanje puteva izbjegličkih kolona Srba iz Dalmacije i Like, te Srba sa područja Livna, Bosanskog Grahova i Drvara.

- Tačno na Guvnu ukrstili su se ti putevi i nastavljen je put dalje u nepreglednim izbjegličkim kolonama ka Republici Srpskoj i Srbiji - podsjetila je Runićeva za Srnu.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da je današnji dan jedan od najtužnijih u istoriji srpskog naroda.

- Danas se sjećamo jednog od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji, kada se dogodio stravičan zločin i progon cjelokupnog srpskog stanovništva sa prostora Dalmacije, Like, Banije i Korduna - rekao je Broćeta.

Broćeta je naveo da svjedoci treba da na nove generacije prenose sjećanja na taj stravičan zločin da se "Oluja" nikada ne bi ponovila.

- Ako neko protjera kompletno stanovništvo - uništi njihove kuće, hramove i groblja, onda je jasno da je riječ o etničkom čišćenju - naglasio je Broćeta.

On je izrazio nadu da će srpsko biće u Krajini biti očuvano i da će se Srbi tamo vratiti, kako bi sačuvali svoja vjekovna ognjišta.

- I mi, u ovom dijelu Krajine, doživjeli smo istu sudbinu kao i Srbi protjerani u `Oluji`, ali smo se vratili u naše opštine i pokušavamo sačuvati sve ono što nam pripada, iako sada neki drugi ljudi pokušavaju da uguše srpski glas na ovom području - rekao je Broćeta.

Sveštenik Zoran Milovac, nakon služenja pomena u Drvaru, istakao je potrebu jedinstva srpskog naroda.

U Hramu Svetog Nikolaja u Vrlici u Dalmaciji služen je parastos žrtvama rata od 1991. do 1995. godine.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.