latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:01 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca (VIDEO)

U okviru manifestacije "4. avgust – da se ne zaboravi" u Istočnoj Ilidži obilježeno je 30 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca. U hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog služena je liturgija, a ispred kapele parastos za 216 poginulih boraca koji su dali život za odbranu ovog područja.
Vojkovići - pomen - Foto: RTRS
Vojkovići - pomenFoto: RTRS

Napad muslimanskih snaga sa Igmana na Vojkoviće, Grlicu i Krupac počeo je 4. avgusta 1992. s namjerom dubljeg prodora na šire područje sarajevsko-romanijske regije.

- Međutim ljudi Vojkovića, Grlice, Krupca, mještani nisu mogli odstupiti, jer iza sebe su imali svoje porodice, svoju nejač, svoje starce, tako da su taj dan u herojskoj borbi sedam momaka dalo je živote, 16 teško ranjeno, 20 lakše ranjeno, ali ni metra nisu odstupili - rekao je Slobodan Maunaga predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Odstupanja ni metra nije bilo sve do kraja rata, uprkos konstantnim napadima. Za odbranu vjekovnih srpskih ognjišta na ovom području živote je položilo 216 najhrabrijih.

- Herojska borba vojske i pripadnika MUP-a Republike Srpske je doprinijela tome da mi danas imamo Republiku Srpsku, da imamo mjesto koje treba da gradimo, stvaramo nove i bolje uslove za život i sigurno da je to nešto što treba da bude zavjet svim preživjelim borcima VRS, njihovoj djeci, a da žrtve onih koji su za stvaranje Republike Srpske dali živote i dijelove tijela ne budu zaboravljene - istakao je marinko Božović načelnik opštine Istočna Ilidža.

Sjenima poginulih heroja koji su dali život za Srpsku poklonili su se danas i gosti iz Niša.

- Zajedno sa nama danas su došli i omladinci iz KUD-a "Abrašević" koji će na jedan svoj način dati doprinos ovoj manifestaciji u smislu da će u narednom periodu naša djeca i omladina iz Niša, iz Republike Srbije zajedno sa Republikom Srpskom oni pamtiti za ubuduće sva herojstva naših boraca koji su dali živote na ovaj sveti dan - naveo je Zoran Bajić predstavnik Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Niša.

Zajedničko sjećanje na srpske heroje povezalo je Istočnu Ilidžu s bratskom niškom gradskom opštinom Crveni Krst.

- U septembru bi trebalo da se ta saradnja proširi kako u oblasti privrede, tako i u oblasti obrazovanja, sporta i kulture. U septembru bi takođe trebalo da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski s gradonačelnikom grada Istočno Sarajevo takođe zaključi sporazum o bratimljenju dva grada - dodao je Aleksandar Krstić zamjenik predsjednika gradske opštine Crveni krst, Niš.

Četvrti avgust, dan kada su odbranjeni Vojkovići, Grlica i Krupac jedan je od najznačajnijih datuma u odbrani sarajevsko-romanijske regije, a poštu poginulim herojima polaganjem vijenaca odale su brojne delegacije.