latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:07 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Srpski narod nikada neće zaboraviti "Oluju" (VIDEO)

Srpski narod nikada neće zaboraviti hrvatsku akciju "Oluja" iz koje je protjerano oko 250.000 Srba, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Banstol - Milorad Dodik - Foto: RTRS
Banstol - Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naglasio da se mora početi slaviti život, jer je u prošlom vijeku bilo previše stradanja.

- Prošli vijek je vijek srpskog stradanja koji se na neki način, završava sa velikom kolonom izbjeglica iz Krajine, nakon otpočinjanja "Oluje" koja je bila jedna zločinačka i genocidna operacija - istakao je Dodik u Sremskim Karlovcima gdje je u crkvi Blage Marije u Banstolu prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice velikog srpskog stradanja u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja".

Naveo je da je u "Oluji" oko 250.000 Srba moralo da zaključa i napusti svoje kuće, te da krene ka Srbiji kao spasu.

- Mnogi od njih svoj dom su našli u Republici Srpskoj i Srbiji. Podarili su nam mnoge ljude koji su svojim doprinosom i podstignućima obilježili ovo vrijeme - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da vjeruje da će srpski narod za neko vrijeme, za nekog od tih ljudi iz Krajine moći da kaže da je iza sebe ostavio velelepna djela kao što je to činio Nikola Tesla i mnogi sa tih prostora.

Tokom posjete crkvi Blage Marije, Dodik je rekao da Hrvatska obilježava "Oluju" kao pobjedu, a Srpska i Srbija kao parastos za one koji su pobijeni na Petrovačkoj cesti širom izbjegličkih kolona.

Predsjednik vojvođanske Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je najvažnija poruka ovakvih okupljanja da će Srbi samo slogom i jedinstvom uspjeti da spriječe da im se ponovi zlo kojem su bili izloženi tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

- Okupili smo se zbog zavetne poruke da budemo jedinstveni, složni, sposobni da izgrađujemo Srbiju i Republiku Srpsku i da budemo sposobni da pomažemo srpski narod ma gde se nalazio - rekao je novinarima Mirović.

Prema njegovim riječima, Srbija i Republika Srpska složnije nego ikada grade budućnost za sve stanovike i pomažu opstanak Srba i u Crnoj Gori i na Kosovu, gdje je najviše ugrožen.

- Ova okupljanja služe ne samo kao pomen na stradale žrtve, nego i kao ohrabrenje i poruka da i više moramo da radimo da bi naš narod imao bolju budućnost - naglasio je Mirović.

Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije služio je danas u fruškogorskom naselju Banstol parastos za sve nevino postradale u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".