latinica  ћирилица
04/08/2022 |  13:14 | Autor: SRNA

Stevandić: "Oluja" - sramota za Hrvatsku i međunarodnu zajednicu

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" je sramota cijele međunarodne zajednice, koja je taj zločin isplanirala zajedno sa Hrvatskom, a kasnije sramotnim sudskim procesima oprala ruke, istakao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

Stevandić je naveo da je cilj "Oluje" bio sistemsko uništavanje srpskog naroda u Hrvatskoj, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

On je istakao da ova akcija predstavlja kontinuitet agresije nad Srbima i ponižavanja njenih žrtava, a sve pod izgovorima koji vrijeđaju zdrav razum, s obzirom na to da su UN garantovale bezbjednost 250.000 protjeranih i 1.872 ubijena Srbina.

Stevandić je dodao da je zato današnji dan dan tuge i sjećanja, ali i dan trijumfa, jer uprkos zvjerstvima, srpski narod živi, razvija se i predstavlja glavni faktor na Balkanu.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.