latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:09 | Autor: SRNA

Petković: Za svoje nečasne namjere Kurti optužuje Beograd i Srbe

Umjesto da pokrene procedure za ispunjavanje obaveza preuzetih u Briselu, čiji je EU garant, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nastavlja sa kampanjom dezinformacija i napada na zvanični Beograd i Srbe na sjeveru koje optužuje za svoje nečasne i opasne namjere, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Pošto Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije-  rekao je Petković.

Reagujući na Kurtijevu izjavu da je Beograd razvio "divlju kampanju dezinformacija" i da se na sprovođenje odluka o registarskim tablicama na sjeveru i reciprocitet ličnih karata sa Srbijom "čekalo 11 godina", Petković je ukazao da "jedine dezinformacije i laži dolaze od Kurtija".

Petković navodi da je Kurti kršenje sporazuma i jednostrane poteze, gomilanje pripadnika ROSU, lažne vijesti i zveckanje oružjem, želio da predstavi kao uspostavljanje mira i nekakvog reciprociteta u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

- Јedina istina je da se Kurti sa svojim specijalnim jedinicama kojima komanduje spremao da izvrši nezapamćeno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i da je katastrofa izbjegnuta samo zahvaljujući mirnoj, staloženoj, diplomatski izvaganoj, ali prije svega, odlučnoj politici predsjednika Aleksandra Vučića - ističe Petković.

On ukazuje da je jedina istina ta da je "pet minuta" bilo dovoljno da Kurti povuče svoje jednostrane odluke i da se sačuva mir.

- Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mjere samo odgodio jer dobro zna da Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma i oduzimanje njihovih legitimnih ljudskih prava. Јedino mesto gde se dogovori postižu i tenzije smiruju jeste pregovorački sto, a nikako nekakve baze "Belvedere" i drugi bunkeri u kojima Kurti priprema svoje nasilne akcije - poručio je Petković.