latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:31 | Autor: SRNA

PDP: Akcija "Oluja" - zločin koji traje

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" sa pravom se karakteriše kao zločin koji traje, jer za nju niko nije osuđen, a u Hrvatskoj se taj dan obilježava kao "dan pobjede", saopšteno je iz PDP-a.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

Nakon niza zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj, pogrom Srba zapečaćen je zločinačkom akcijom "Oluja", najvećim etničkim čišćenjem u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz ove stranke.

- Srbi, koji su vijekovima živjeli na tlu današnje Hrvatske, koji su svojevremeno bili brana Evrope od otomanske najezde, ubijani su i protjerivani, svedeni na nacionalnu manjinu, čime je krajem 20. vijeka svoj epilog doživjela ideja koja je pokušana biti realizovana decenijama ranije, kroz ustašku, najmonstruozniju ideologiju koju je svijet vidio: nezavisna Hrvatska, bez Srba u njoj - navodi se u saopštenju.

Iz PDP-a su dodali i da zločinačkim umovima nije bilo dovoljno protjerati 250.000 Srba, hiljade pobiti, bombardovati izbjegličke kolone, nego su uništavali groblja, crkve, spomenike, muzeje, odnosno i svaki trag da su Srbi nekada postojali na tim krajevima.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju Formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom oFanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.