latinica  ћирилица
04/08/2022 |  15:45 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Peskov: Za sada nisu planirani razgovori Putina i Alijeva

Nikakvi kontakti sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim još nisu na dnevnom redu ruskog predsjednika Vladimira Putina usred eskalacije u Nagorno Karabahu, ali bi oni mogli da se organizuju odmah ako se ukaže potreba, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, ilustracija) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, ilustracija)

- U ovom trenutku takvi kontakti nisu na dnevnom redu predsjednika, ali bi takav kontakt mogao da se dogovori veoma brzo, ako bude potrebno - rekao je Peskov, na pitanje novinara TASS-a.

Ranije ove nedjelje, Putin je imao telefonski razgovor sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, a dvojica lidera su razgovarala prije eskalacije.

Peskov je rekao da je Kremlj zabrinut zbog eskalacije u regionu Nagorno Karabaha i pozvao sukobljene strane da pokažu uzdržanost.

- Istina, pomno pratimo situaciju i, naravno, zabrinuti smo zbog nedavne eskalacije i apelujemo na strane da pokažu uzdržanost i, što je najvažnije, da se pridržavaju svih odredbi relevantnih tripartitnih dokumenata - rekao je portparol predsjednika.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, situacija u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno Karabahu je eskalirala.

Ministarstvo je ranije ove nedjelje saopštilo da je prekid vatre narušila azerbejdžanska vojska u blizini visoravni Saribaba. Komanda mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima korake za stabilizaciju situacije.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je rusko najviše rukovodstvo, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u stalnom kontaktu sa svojim kolegama iz Јermenije i Azerbejdžana u vezi sa situacijom u Nagorno Karabahu.

Ministarstvo je, takođe, dodalo da ruski mirovnjaci ulažu sve neophodne napore da stabilizuju situaciju na terenu.

- U toku je aktivan rad sa obje strane svim kanalima i na svim nivoima, uključujući i najviše nacionalno rukovodstvo. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u kontaktu sa svojim kolegama iz Azerbejdžana i Јermenije - saopštilo je Ministarstvo, prenio je TASS